GGO - Groot Genker Orkest
  • Start
  • Agenda
  • Orkest
    • Bestuur
    • Historiek
  • Contact
  • Media
  • Werklijsten
  • Paasactie

Historiek

Van oudsher  kende Genk (centrum) twee muziekmaatschappijen.
 
Reeds in 1884 ontstond de Harmonie St. Martinus. In 1921 werd de Harmonie St. Caecilia opgericht.
 
Beide muziekmaatschappijen waren exponenten van verschillende maatschappelijke stromingen en verschillend gedachtengoed.
 
De Harmonie St. Martinus was eerder gekend als Belgisch gezind en zelfs wat franskiljons en liberaal.
 
De harmonie St. Caecilia ,dewelke niet toevallig ontstond na de eerste wereldoorlog , had een uitgesproken Vlaams karakter.
 
Beide maatschappijen kende grote successen en hadden heel wat aanhang. Getuige hiervan de prachtige foto’s van optochten met soms meer dan 100 deelnemers.
 
Maar met de golden sixties kwam er klaarblijkelijk toch wat sleet op beide verenigingen die elk te kampen hadden met een tekort aan muzikanten en materiaal.
 
De  ‘ ideologische tegenstellingen ‘ leken plots toch overbrugbaar.
 
Dr. Bollen , Voorzitter van St. Caecilia , en de Voorzitter van St. Martinus , Dhr. Vanschoenbeek , gaven aan  een  jonge garde de kans om een nieuwe vereniging te vormen.
 
Aldus namen o.a. Remi Fagard,Jean Put ,Jean Daenen, Kamiel Bollen en  Jos Lantmeeters het voortouw.
 
Er werd intensief onderhandeld om uiteindelijk te komen tot een  samensmelting van de twee oude  maatschappijen: Op de historische vergadering van 1 februari 1966 werd de fusie met een zeer grote meerderheid (120 ja, 13 neen en 3 blanco stemmen) goedgekeurd.


De Koninklijke Harmonie Genk was geboren !

In de overgangsperiode werd de nieuwe harmonie geleid door een tweekoppig voorzitterschap bestaande uit Jos Lantmeeters en Jean Daenen.

 
In juni werd Dhr. Jos Lantmeeters verkozen tot nieuwe voorzitter.
 
In de periode kort na de fusie kwam het soms nog tot ludieke maar welgemeende  uitingen van loyauteit voor (of heimwee naar) het verleden.
 
Zo word nu nog verteld hoe sommige muzikanten (van de vroegere St.Martinus) bleven zitten bij het spelen van de Vlaamse Leeuw en hoe anderen (van St. Caecilia) dreigden hun ‘toet’ neer te gooien indien man de Brabanconne zou spelen.
 
Doch al vlug ging men terug over tot de orde van de dag .
 
Uit de samensmelting van beide harmonies groet al snel een hechte
muziekvereniging met een grote uitstraling zowel in Limburg als daarbuiten.

Foto
Foto
Foto
De Kon. Harmonie Genk werd een maatschappelijk gegeven van belang in de Genkse gemeenschap : wie zag de Harmonie niet voorbijmarcheren met 1 mei, Karnaval of in de St. Martinusstoet?
Wie herinnert zich niet het Bal in de Rembrand, de kioskconcerten, de uitstappen naar Monschau en zovele andere momenten van muziek en vriendschap.
Ook op muzikaal vlak werd gescoord: in 1969 een eerste prijs in de afdeling uitmuntendheid en vier jaar later de overwinning in het Limburgs kampioenschap van stap-en marswedstrijden.
De Koninklijke Harmonie Genk was niet meer weg te denken uit het Genkse culturele
leven.
Vanaf de negentiger jaren zocht de Harmonie naar een nieuw elan.
Een stevige bestuursverjonging werd doorgevoerd en de vereniging startte tot twee keer toe een eigen jeugdwerking.
Vanaf 2000 wierpen deze vernieuwingen hun vruchten af.
De vereniging zocht en vond een nieuw draagvlak , o.a. samenwerkingen met het Stedelijk  Feestcomitee, de Jonge Economische Kamer en de Italiaanse verenigingen.
Dit resulteerde o.a. in het jaarlijkse succesvolle concert ‘ Una Passeggiata Musicale’.
Het aantal muzikanten  van de vereniging groeide en nieuwe uitdagingen werden aangegaan.
2004 werd een historisch jaar voor de Koninklijke Harmonie Genk, in 2000 omgedoopt tot Stadsharmonie.
In dat jaar vierde de vereniging haar 125 jarig bestaan, werden de prachtige vernieuwde lokalen ‘ De Kempen’ ingehuldigd .
 
2004 werd en scharnierpunt in het Genkse muzikale leven.
 
Maar niet alleen omdat de oudste muziekvereniging toen 125 jaar bestond … er was in de laatste decennia van de 20e eeuw nog wel wat anders veranderd in muzikaal Genk.
 
Er waren niet alleen de rivaliserende harmonies St. Martinus en Sinte – Caecilia uit ‘ het centrum ‘ en de mijnharmonies  Kon.Muzikale Kring Winterslag en De harmonie van Waterschei Zwartberg die een forum gaven aan de musicerende Genkenaar.
 
In het begin van de jaren ’80 was ook de verzuchting ontstaan  om op een andere manier aan muziek te doen : ouders van jonge muzikanten zochten naar een plek om hun zonen en dochters, samen met leeftijdsgenoten te laten musiceren.
 
Nergens in Genk en omstreken bestond dit concept : een symbiose tussen jeugd en muziek.
 
De bestaande Genkse verenigingen voelden hier weinig voor.
 
Dan maar zelf aan de slag. In 1983 staken enkele gedreven mensen de koppen bij mekaar en de handen aan de ploeg : in 1983 werd het Genker JeugdOrkest boven het doopfont gehouden door founding fathers Paul Briers, Mathieu Gielkens, André Hamaekers, Mathieu Anthonissen en Hubert Mercken.
De pioniersgroep bestond uit  17 enthousiaste jongeren uit het Genkse. Thuisbasis werd Het Park in de Oostlaan 10 te Genk-Winterslag.
 
Maar koken kost geld en musiceren des te meer : de bestuursploeg  kon snel rekenen op de enthousiaste financiële steun van vele sponsors zoals de firma’s Cosemans , Bethlen enz..
Dankzij dit mecenaat en de vele ereleden werden de eerste noodzakelijke instrumenten zoals een drumstel, een tuba enz. aangekocht.
 
25 december 1983, een historische dag voor muziekminnend Genk : het Genker JeugdOrkest speelt op deze Kerstdag haar eerste concert in de  H. Hartkerk van Winterslag, het begin van een jaarlijkse traditie.
 
Sedert die mooie dag groeide het Genker JeugdOrkest uit tot dé referentie voor jeugdharmoniemuziek in Limburg.
 
Het concept om ook jonge musici een plek te geven om samen te musiceren sloeg duidelijk aan .
Jongeren van buiten Genk sloten zich aan. Het orkest oriënteerde zich als JeugdOrkest naar Midden-Limburg.
 
Zo groeide het orkest uit tot meer dan 100 leden verdeeld over 3 leeftijdscategoriën : miniemen, junioren en jeugd.
 
Ondanks deze onstuitbare groei bleef  de vereniging steeds trouw aan haar basisprincipes : muziek, vriendschap en discipline.
 
Het muzikale motto was en is nog steeds : jongeren de kans geven om te musiceren op een niveau dat voor hen haalbaar is.
 
De hulpmiddelen : een professionele dirigent, een ‘ premium’ instrumentarium en een prachtige en geschikte accommodatie.
 
Van de dirigent wordt verwacht dat hij/zij absoluut trouw is aan het muzikale principe : de dirigent moet het doen met zijn/haar groep en trachten daarmee het beste resultaat te halen. De dirigent laat het kunnen van de groep primeren op de eigen ambitie.
 
Hubert Mercken, Bart Stevens en Wouter Aerts stonden achtereenvolgens voor het Jeugdorkest en brachten het beste van elke muzikant naar boven.
An Dreesen, Francis Nulens, Jos Mercken, Mimi Vandewinckel, Tjeu Martens, Marleen Sijbers, Zdzislawa Nowak, Johan Schols, Ann D’Oultremont, Anneleen Houben, Kathleen Schrijvers zijn/waren de geduldige begeleiders van junioren en miniemen en later kinderen en tieners.
 
Als bijkomende stimuli mochten de muzikanten tijdens studiedagen en concerten samenwerken met een aantal grote namen uit de muziekwereld waaronder Theo Mertens, Walter Boeykens, André Vandriessche, Herbert Spencer, Michel Tilkin, Jan Van der Roost, Carlo Willems, Bert Appermont en Barbara Dex.
Samen bereikten muzikanten, dirigenten en bestuursleden vele muzikale hoogtepunten  waarvan ondermeer de concertreis naar Wenen, met concerten in de Stephansdom en in het Schloss Schönbrunn en diverse deelnames aan het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt, het bachelorconcert ‘The Divine Comedy’ voor het Fontys Conservatorium Tilburg en de jaarlijkse Gala-concerten in het geheugen gegrift staan.
 
Ook waren er de vele gezellige en onvergetelijke gewone momenten die het gans orkest mocht beleven tijdens muziekweekends, uitstappen, concerten,…
 
Tempus fugit : de tijd staat niet stil en steeds dienen er zich nieuwe uitdagingen aan:
nieuwe media, nieuwe muziekgenres, nieuwe hobby’s, … zoveel aantrekkingspolen voor de zich zoekende jongere veroorzaakten een krapte op de ‘markt‘ van jonge musici.
 
Op Genks niveau werd overlegd met de andere muziekverenigingen om deze nieuwe uitdagingen aan te gaan.
 
Besprekingen in het kader van het “Genkse Harmonieforum” – bestaande uit de Muziekacademie en de vier Genkse muziekverenigingen – brachten de Stadsharmonie en het Genker JeugdOrkest nader bij elkaar.
 
2004 was niet alleen het jaar waarin de Stadsharmonie haar 125ste verjaardag vierde.
Dat jaar stond ook in het teken van een doorgedreven samenwerking tussen beide verenigingen.
Op 10 augustus 2004 werden de trossen gegooid voor een nieuwe etappe in de tocht van het Genker Jeugdorkest. Aan boord van een rivieraak, dobberend op het rustige water van de Maas, troffen zich delegaties van het Jeugdorkest en de Stadsharmonie.
Lachend werd gezegd dat elke muiter van de nieuwe samenwerking overboord zou gaan.
 
Zover moest het niet komen dankzij de oerdegelijke wortels van beide verenigingen en het wederzijds aanstekelijk enthousiasme ontstond een samenwerking waarbinnen elke muzikant van 7 tot 99 jaar, zou kunnen musiceren met zijn leeftijdsgenoten.
 
Het Groot Genker Orkest was een feit en  resulteerde  inmiddels in 5 orkesten waar iedere muziekgroep zijn eigenheid behoudt :
 
het Genker KinderOrkest ( 7 tot 10 jarigen) o.l.v. Anneleen Houben
het Genker TienerOrkest (10 tot 14 jarigen) o.l.v. Ann D’Oultremont
het Genker JeugdOrkest ( 14 tot 25 jarigen) o.l.v. Wouter Aerts
het Genker SlagwerkOrkest (vanaf 14 jaar) o.l.v. Gaetan La Mela
het Genker HarmonieOrkest ( vanaf 25 jaar) o.l.v. Geert Pictoel
 
Met behoud van de oude partituur werd een nieuwe toon gezet.
 
Wij zijn ervan overtuigd dat
- de geest van de pioniers van het Genker JeugdOrkest verder leeft in deze nieuwe vereniging
- de toekomst van deze vereniging verzekerd is
dankzij de inzet
-           van zovele medewerkers van vroeger en nu,
-           van  kistendrager tot fondsenwerver,
-           van beschermheer J.P. Lenskens tot ouder,
-           van dirigent tot erelid,
-           van sponsor tot muzikant …
 
 
Het Groot Genker Orkest was geboren.
Foto

AGENDA

ORKEST

Bestuur
Geschiedenis

DIRIGENTEN

GKO
GTO
​GHO

FOTO's

2019-2020
2017-2018
2016-2017
2015-2016

PRIVACY

  • Start
  • Agenda
  • Orkest
    • Bestuur
    • Historiek
  • Contact
  • Media
  • Werklijsten
  • Paasactie